Showing posts with label White Rhinoceros. Show all posts
Showing posts with label White Rhinoceros. Show all posts

Rhino Pictures






More on Rhino's
 

                        
                 

Difference between Black and White Rhino



Black Rhino (Hooked-lip Rhino)

•Smaller than the white rhino. A large bull weighs around 1000 kg.
•They have a rather small hooked shaped mouth for feeding on trees and shrubs.
•The black rhinos' natural head posture is face upward, so there is no need for it to lift its' head when feeding off trees.
•Black rhino are often found in thick vegetation which is possibly the reason why the female will often run in front of her calf to clear a pathway.
•The black rhino is short tempered and extremely aggressive compared to the white rhino.
•They are very solitary and seldom join up with other individuals.

White Rhino (Broad-mouthed Rhino)

•Larger than black rhino. Large bulls reaching weights of 2500 kg.
•They have a very broad flat mouth which aids in feeding off large quantities of grass.
•A white rhinos' natural head posture faces downward so its' mouth is always close to the ground while grazing.
•They have a very distinct hump above the shoulders as well as a very prominent fold of skin at the lower parts of the shoulders.
•Being a very social animals it is not uncommon to see 10 or 15 white rhinos moving together and sometime more.
•White rhino are normally found in very open areas such as plains.
•The calf normally runs in front of its mother, with the mother using her horn to direct the calf by tapping it on the rear.

There is no colour difference between the two rhinos. The Dutch people named the white rhino the "Weid mond rhino", meaning “Wide-mouth rhino”. The English thought they were saying "white", so it was all just a misinterpretation of the name.

Even though the white rhino is less aggressive, there are still more incidents of them attacking people as they have a higher population and thus regular encounters with people.

White Rhino Facts


 
 
 
Fun Facts
 
 
After the elephant, the White Rhino is considered the second largest land mammal.
Although quite heavy on their feet they can reach running speeds of up to 40 km/h (25 mph).
The White Rhinos closest living relatives are the zebra, horse and tapir.
The collective name for a group of Rhino’s is a ‘CRASH’ of Rhinos.
Humans are considered to be the only real predator to rhinos but in parts of Africa large prides of lions have be known to kill Rhino, especially if they are injured or weak.
An adult Rhino can produce as much as 25kg (55 pounds) of dung per day.
Rhino horn is made of a protein (keratin) which is the same protein which hair and nails are made from.
In parts of Asia the powdered horn is used as an avrodisiac for men but has not been medically proven.
The word Rhinoceros derives from the Greek words ‘RHINO’ which means ‘NOSE’ and ‘CEROS’ which means ‘HORN’.

More detailed information:

South Africa has two species of rhino, the Black rhino (Hook-lipped rhino) and the White rhino (Square-mouthed rhino). Of the two species, the white rhino has the highest population, numbering +- 4000 in the Kruger National Park and only 400 black rhino.

It's hard to believe that less than 100 years ago there were fewer white rhino's than black rhino's. The reason for such a low population of rhino in the park was as a result of excessive hunting and poaching. In the mid-70s’ a huge effort was made to boost their numbers by introducing rhino from Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve into the southern part of the Kruger National Park.

Another possible reason for the black rhino being so low in numbers could be the fact that they are very anti-social compared to the white rhino which are often seen in large herds of 10 - 15 and even more. Black rhino breed less frequently as a result of being so anti-social.

Latin name: Ceratotherium simum

Weight: Adult males 2 000 - 2 500 kg, adult females 1 600 - 1800 kg.

Lifespan: +- 45 years.

Gestation: 16 months.

Feeding and territoriality:

White Rhino are grazers. They have very broad, flat mouths which makes it possible to chew off large tufts of grass while feeding. They spend a lot of their time grazing in the early morning and late afternoon as well as during the night.

On warm days they move into the shade to sleep or cool down in mud wallows or dams.

White Rhino bulls are very territorial and on a daily basis they patrol their territories, chasing out intruding territorial bulls, as well as scent-marking the area to show its' presence.
The male scent-marks by spray-urinating on trees and on the ground.

After urinating on the ground the bull often drags his feet over the urine covered sand to spread it over a larger area. The urine under the feet also helps to spread the males' scent even further as he walks through his territory.

The bull also has a number of middens within his area. A midden is a large collection of dung left by the rhino in the same spot. Every day the bull will try re-mark as many of these as possible. After dropping fresh dung into the midden, the bull drags his feet over the dung to break it up into smaller pieces, often spreading it out to increase the size of the midden. Just as he does with spay-urinating, he spreads the scent of the dung under his feet when walking through his territory.

During the dry winter season or drought the more dominant male will often allow neighbouring territorial bulls that have no water in their territories to enter his territory for a drink of water, as long as they leave right after drinking.

The females and young sub-ordinate males that are not territorial wonder quite freely through the different male territories.

Breeding:

The female White rhino gives birth to a single calf after a gestation of about 16 months.
Mothers are often seen accompanied by two or three generations of their own young.

The female often chases her older calves away before giving birth to another calf. After 3 or 4 months when the new-born is strong on its legs, the mother will allow the older calves to re-join her once again. The female calves will often spend most of their lives with their mother.

Male calves tend to wonder off a bit more the older they get, eventually leaving their mother to try and establish their own territories.

Senses:

White Rhino have extremely poor eyesight but are very capable seeing moving objects. They have an excellent sense of smell and hearing. A rhino's ears are always moving to pick up any sound made around it. Even while sleeping their ears still move to pick up any sound.